مهندسی برق در ایران با استقبال زیادی مواجه شده است، شاید بتوان گفت طی سه دهه اخیر برجسته‌ترین استعداد‌ها و رتبه‌های برتر دوره‌های كارشناسی جذب این رشته شده‌اند. با توجه به سطح آموزش در دانشگاه‌های كشور به لحاظ علمی و تئوریك و هماهنگی كتابهای مرجع با منابع دانشگاه‌های معتبر دنیا، فارغ‌التحصیلان این رشته قابل مقایسه با دانشجویان دانشگاه‌های معتبر جهان هستند و در صورت عزم به ادامه تحصیل در خارج از كشور با مشكلات كمتری (در قیاس با دیگر رشته‌ها) روبه‌رو خواهند شد.
مهندسی برق در کارشناسی ارشد دارای پنج گرایش اصلی قدرت، الكترونیك، كنترل، مخابرات و مهندسی پزشكی و همچنین گرایش‌های فرعی راه‌آهن برقی و مكاترونیك می‌باشد. تقریباً 70 درصد دروس گرایش‌ها در دوره كارشناسی یكسان می‌باشد و به دلیل تفاوت در مابقی دروس، معمولاً در آزمون كارشناسی ارشد اكثر دانشجویان با توجه به رشته خود در دوره كارشناسی در این آزمون شركت می‌كنند. البته موارد نادری كه دانشجویان به دلیل علاقه با مطالعه دروس گرایش دیگری خود را به سطح مطلوب رسانده وموفق شده‌اند نیز دیده شده است، اما به طور عام توصیه به تغییر گرایش در كارشناسی ارشد نمی‌شود.
در زمان فعلی با توجه به تعداد پذیرش و خروجی دانشگاه‌ها، شاید بتوان گفت بازار كار یكسانی براساس گرایش‌های مختلف مهندسی برق پیش‌بینی می‌شود (هر چند سیاست‌های كلان دولت و همچنین وضعیت فعالیت بخش‌های خصوصی در زمان‌هایی ممكن است این توازن را به هم بزند.) اما به عنوان توصیه‌های تكمیلی می‌توان گفت دانشجویانی كه در دروس الكترونیك 1، 2 و 3 و مدار منطقی دارای ضعف هستند، بهتر است گرایش‌های الكترونیك و مهندسی پزشكی را انتخاب نكنند. داوطلبانی كه در دوره كارشناسی در دروس ماشین‌های الكتریكی 1، 2 و 3 و بررسی سیستم‌های قدرت و الكترونیك صنعتی ضعف داشتند، بهتر است وارد گرایش قدرت نشوند و به داوطلبان گرایش مخابرات توصیه می‌شود اگر در دروسی نظیر سیگنال و سیستم، الكترومغناطیس، آمار و احتمال و ریاضیات دارای ضعف هستند، ‌این گرایش را انتخاب نكنند و دانشجویانی كه در دروس كنترل خطی، و ریاضی و آمار مشكل دارند، بهتر است گرایشی غیر از كنترل را انتخاب كنند.








اطلاعات ناب و بی نظیر در مورد اینکه:


- چرا باید در آزمون های آزمایشی شرکت کنیم؟!
- چگونه تشخیص دهیم جامعه آماری کدام مؤسسه بالاتر است؟!
- چگونه تشخیص دهیم کیفیت سوالات کدام موسسه مطلوب تر است؟
- چگونه بهترین موسسه را برای آزمون های آزمایشی انتخاب کنیم؟














ضرایب و گرایش های مجموعه مهندسی برق (آزمون سراسری و آزاد) براساس دفترچه آزمون سال 96

  • - زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)، 2- ریاضیات (معادلات دیفرانسیل، ریاضیات مهندسی، آمار و احتمال)، 3- مدارهای الکتریکی (1و2)، 4- الکترونیک (1و2) و سیستم های دیجیتال (1)، 5- ماشین های الکتریکی (1و2) و تحلیل سیستم های انرژی (1)، 6- سیستم های کنترل خطی، 7- سیگنال ها و سیستم ها، 8- الکترومغناطیس.


رشته گرایش کد ضریب
ضرایب دروس امتحانی به ترتیب دروس (از راست به چپ)
1 2
3
4
5
6
7
8
1) مهندسی برق
1) مدارهای مجتمع الکترونیک
1 2 3 3 4
1 1 2 2
2) افزاره های میکرو و نانوالکترونیک
1 2 3 3 4
1 1 2 2
3) سیستم های الکترونیک دیجیتال
1 2 3 3 4
1 1 2 2
4) سیستم های قدرت
2 2 3 3 1 4
2 1 2
5) الکترونیک قدرت و ماشین های الکتریکی
3 2 3 3 1 4
2 2 1
6) برنامه ریزی و مدیریت سیستم های انرژی
2 2 3 3 1 4
2 1 2
7) سامانه های برقی حمل و نقل
2 2
3 3 1 4
2 1 2
8) مخابرات میدان و موج
4 2 3 3 2 1 1 2 4
9) مخابرات نوری
4 2 3 3 2 1 1 2 4
10) مخابرات سیستم
5 2 3 3 2 1 1 4
2
11) مخابرات امن و رمزنگاری
5 2 3 3 2 1 1 4
2
12) شبکه های مخابراتی
5 2 3 3 2 1 1 4
2
13) کنترل
6 2 3 3 1 2 4
2 1
2) مهندسی پزشکی *
1) بیوالکتریک 7 2 3 3 3 1 4
4 1
2) فناوری اطلاعات
7 2 3 3 3 1 4
4 1
3) مهندسی مکاترونیک
- 8 2 3 3 4 4 4
1 1
4) مهندسی راه آهن برقی
- 2 2 3 3 1 4
2 1 2
5) مهندسی پدافند غیرعامل **
افا (استتار، فریب و اختفا)
1 2 3 3 4
1 1 2 2
6) مهندسی سیستم های انرژی
-
2 2 3 3 1 4 2 1 2
7) مهندسی انرژی های تجدیدپذیر
-
2 2 3 3 1 4 2 1 2
8) مهندسی هسته ای
-
2 2 3 3 1 4 2 1 2
9) مهندسی فناوری ماهواره
-
5 2 3 3 2 1 1 4 2
10) مهندسی کنترل و علائم
-
6 2 3 3 1 2 4 2 1

* در رشته گرایش «مهندسی پزشکی» انتخاب یکی از دو درس الکترومغناطیس یا مقدمه ای بر مهندسی پزشکی، به عنوان درس هشتم الزامی است.


* پذیرش دانشجو در رشته « مهندسی پدافند غیرعامل» (رشته 5) فقط برای دانشگاه صنعتی مالک اشتر صورت می پذیرد.


دروس امتحانی آزمون کارشناسی ارشد مهندسی برق:
سوالات آزمون کارشناسی ارشد رشته برق شامل 10 عنوان درسی می‌باشد كه تا آزمون کارشناسی ارشد 92 (بهمن 91) از هر درس به طور مساوی 15 سؤال مطرح می شد. اما در آزمون کارشناسی ارشد سال 1391 از تعداد سؤالات کسر شده و از هر درس (غیر از زبان) به طور مساوی 12 سوال مطرح شد و این روند تا آزمون سراسری سال 95 به همین صورت بوده است؛ اما آزمون سال 1396 با تغییرات زیادی هم در دروس و هم در ضرایب هر درس مواجه شد که به طور خلاصه این تغییرات را مورد بررسی قرار می‌دهیم:


زبان عمومی و تخصصی:
این درس با ضریب (2) برای تمام گرایش‌ها نقش مهمی در قبولی آزمون كارشناسی ارشد دارد. تسلط نسبی به لغات و مطالب گرامری در حد دوره كارشناسی و آشنایی كامل با لغات و اصطلاحات تخصصی رشته برق در گرایش‌های مختلف برای پاسخگویی به تست‌های این درس كاملاً ضروری می‌باشد. در دانشگاه‌ها اساتید با توجه به سلیقه خود از جزوات و كتاب‌های خاصی استفاده می‌كنند، مراجعه به كتاب زبان عمومی مدرسان شریف و سپس مطالعه كتاب زبان تخصصی، مجموعه فلش کارت زبان تخصصی مهندسی برق و مرور كامل سؤالات 10 سال اخیر كه تمام آن‌ها در كتاب موسسه ترجمه فارسی شده‌اند، دانشجویان را به آمادگی خوبی در این درس می‌رساند. مطالعه‌ی كتاب 504، Essential words for the Toefl و در صورت داشتن وقت کافی، مطالعه مقالات IEEE برای آمادگی هرچه بهتر توصیه می‌شود. در صورت مدیریت زمان در روز آزمـون و آشنـایی با روش‌های مرور سریع صورت سؤال و گزینه‌ها در درس زبان، كسب درصدی در حدود 45 تا 50 به راحتی امكان دارد. لازم به ذکر است تعداد سوالات این درس در آزمون کارشناسی ارشد 1396, 30 سوال بود.


مدارهای الکتریکی 1 و 2:
این درس با ضریب (3) برای تمام گرایش‌های مهندسی برق به دلیل ضریب بالای آن و تسلط نسبی تمام دانشجویـان از اهمیت بالایی در آزمـون بـرخوردار است. ویرایش جدیدكتاب‌های مدار الكتریكی موسسه مدرسان شـریف ( چاپ داوزدهم) با چیدمان بسیار مناسب مطالب که از ملزومات این درس می‌باشد و با ارائه مثال‌های متعدد تألیف جهت تفهیم مطالب درسی، حل كامل سوالات كنكور کارشناسی ارشد از سال 70 تا 95 و حل بیش از 2000 هزار تست با پاسخ تشریحی به طور کامل دانشجو را از مراجعه به منابع مختلف بی‌نیاز می‌كند. ارائه روش‌های تستی در حل مسائل، آموزش مفاهیم، قوانین و فرمول‌های اساسی، توضیحات فارسی ضمن آموزش مطالب، این كتاب را در نوع خود بی‌نظیر كرده است. با نگاهی به كارنامه قبولی‌های آزمون کارشناسی ارشد، می‌توان به این نتیجه رسید كه كسب درصد 40 به بالا برای این درس خیلی دور از دسترس نیست.


ریاضیات:
همان طور كه در ابتدای توضیحات این بخش هم به آن اشاره شد، در آزمون کارشناسی ارشد سال 96، تعداد سوالات درس ریاضیات که خود شامل ریاضیات مهندسی، معادلات دیفرانسیل و آمار و احتمال بود دچار تغییراتی شد و از 12 سوال در سال 95 به 15 سوال در سال 96 افزایش یافت که سهم هرکدام از دروس پنج سوال بود. بعضی از دانشجویان رشته مهندسی برق معمولا قید سوالات آمار را می‌زنند و وقت خود را به دو درس معادلات دیفرانسیل و ریاضی مهندسی اختصاص می‌دهند (تا سال 95) اما پس از افزایش تعداد سوالات آمار و احتمالات به پنج سوال، این روند دیگر به داوطلبان توصیه نمی‌شود چرا که با كمی مطالعه در بعضی از مباحث آمار و با توجه به اینكه همه دانشجویان پیش‌زمینه‌هایی از دبیرستان را در این درس یدك می‌كشند و مراجعه به كتاب آمار مدرسان شریف می‌توان با زحمت كم به سوالات آمار جواب داد. با توجه به اینكه ضریب درس ریاضی برای تمام گرایش‌ها (3) می‌باشد، لذا به دست آوردن درصد مناسب در این درس حائز اهمیت می‌باشد. پراهمیت‌ترین بخش از سؤالات ریاضیات رشته برق، ریاضی مهندسی است. كتاب كرویت سیك مهمترین مرجع تدریس این درس می‌باشد، كه البته به لحاظ حل مثال‌های زیاد و تشریح كامل مطالب خصوصاً در بخش توابع مختلط دارای ضعف می‌باشد و بعضاً به دلیل ترجمه گزینشی در فصول معادلات با مشتقات جزیی مطالب پیچیده‌تر نیز شده است. كتاب ریاضی مهندسی مدرسان شریف (چاپ بیست و دوم) با حل 950 مثال و 2300 پرسش چهارگزینه‌ای به همراه پاسخ تشریحی، حل تمام تست‌های كنكور رشته‌های مختلف در 15 سال اخیر(تا سال 95)، ارائه 10 آزمون خودسنجی، ارائه 300 تست با پاسخ كلیدی و همچنین ارائه روش‌های خاص در حل تست‌ها، دانشجو را می‌تواند در پاسخگویی به تمام تست‌های این درس یاری كند. معمولاً جز مواردی خاص، طرح تست‌های عجیب و غریب در این درس دیده نشده است. یادمان باشد به دلیل اینکه درس ریاضیات مهندسی جزء دروس اصلی آزمون دکتری نیز هست، یادگیری آن در ادامه موفقیت های آکادمیک داوطلبان می تواند نقش بسزایی ایفا کند. همچنین دانشجویان اکثراً از بحث معادلات با مشتقات جزئی غافل می شوند که این مبحث بیشترین بودجه بندی را از سؤالات ریاضی مهندسی داشته کـه کتاب حل سؤالات ریاضی مهندسی بدون دخالت مدرسان شریف با ارائه روش های کاملاً تستی می تواند برای داوطلبان بسیار مفید باشد. بخش دیگری از سؤالات ریاضی به درس معادلات دیفرانسیل اختصاص دارد. درس معادلات دیفرانسیل ذاتاً درس سختی نیست و اكثر تست‌های این درس از فرمول‌های دسته بندی شده‌ی خاصی پیروی می‌كنند. كتـاب‌های بـویس، سیمونز از منـابع مهم این درس هستند. كتاب معـادلات دیفرانسیل مدرسان شریف نیز با حل كـامل تمام تست‌های كنكور 15 سال اخیر در بیش از 10 رشته، آموزش پایه‌ای مطالب به صورت گام به گام و ارائه تست‌های فراوان می‌تواند دانشجویان را برای پاسخگویی به تست‌های این درس به تسلط‌ كامل برساند. تست‌های این درس نیز به غیر از مواردی خاص دچار نوسان نمی‌شود و قابل حدس زدن می‌باشد. برای درس آمار و احتمالات نیز انتشارات مدرسان شریف اقدام به چاپ کتابی ویژه این رشته با درسنامه کامل و با حجم بسیار مناسب کرده است که سوالات کنکور 15 سال اخیر نیز با پاسخ تشریحی به طور کامل داخل این کتاب گنجانده شده است و با استقبال خوبی نیز از سوی دانشجویان و داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد مواجه شده است.


سیستم‌های کنترل خطی:
تعداد سؤالات این درس 12 تست بوده و بیشترین ضریب را در آزمون کارشناسی ارشد مهندسی برق برای گرایش های کنترل، مهندسی پزشکی و مکاترونیک با ضریب (4) دارد ( از آزمون سال 1396 این درس برای تمامی گرایش‌ها دارای ضریب بوده که در جدول ابتدایی این بخش، ضرایب برای هر گرایش مشخص گردیده است). این درس در آزمون کارشناسی ارشد چند سال اخیر مورد توجه دانشجویان رشته برق به عنوان یك درس جهت كسب درصد بالا قرار گرفته است؛ البته نوع طرح سؤالات این درس ممكن است معادلات را به هم بزند، چرا كه در بعضی مباحث مانند طراحی كنترلرها و جبران ‌كننده‌ها می‌توان تست‌های جدید مطرح نمود ولی به طور كلی با توجه به آسانی بعضی از مطالب این درس نسبت به بقیه دروس می‌تواند به عنوان یك درس جهت كسب درصد خوب مدنظر قرار گیرد. البته در سال های اخیر و به‌خصوص در کنکور کارشناسی ارشد سال‌های 92 تا 96، سؤالات این درس مفهومی‌تر شده اند. مفهومی‌تر شدن سؤالات به معنای سخت تر شدن آن نیست، بلکه به این معنا که هرکس بتواند مفاهیم کنترلی را به صورت مفهومی و از پایه درک کند موفق تر می شود.كتاب‌های اوگاتا، درف، بنجامین‌كو از منابع معروف دانشگاهی این درس هستند و هر كدام در فصولی خاص مطالب را خوب توضیح داده‌اند، ولی به دلیل ترجمه بودن تمام این كتاب‌ها، مشكلاتی در آن‌ها دیده می‌شود. كتاب كنترل خطی دكتر هومن سجادیان استاد دانشگاه خواجه‌نصیر، عصاره‌ای مفید از كتاب‌های فوق با اضافه كردن تعداد زیادی تست‌ حل شده و آموزش مطالب با زبانی ساده‌تر می‌باشد كه توسط مدرسان شریف به چاپ رسیده است و پرفروش ترین کتاب کنترل خطی در بازار ایران است و داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد رشته برق مطمئناً با خواندن دقیق این کتاب دیگر لازم نیست به کتاب دیگری مراجعه کنند.


الکترونیک (1 و 2) و سیستم‌های دیجیتال(1):
تا سال 95 از درس الکترونیک به صورت مجزا در آزمون کارشناسی ارشد سوال مطرح میشد اما در سال 96 درس سیستم‌های دیجیتال نیز به این درس اضافه شد و از هر دوی آنها در مجموع 15 سوال مطرح شد که سهم درس الکترونیک 9 سوال و سهم درس سیستم‌های دیجیتال (مدار منطقی) 6 سوال بود. از جمله كتاب‌هایی كه برای آموزش درس الکترونیک در دانشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، كتاب‌های سدرا، مدارهای مجتمع‌گری، كتاب مهندس تقی شفیعی و كتاب الكترونیك دكتر میرعشقی می‌باشند. شاید به عنوان یك كتاب پایه‌ای برای دانشجویان ضعیف بتوان به كتاب دكتر میرعشقی اشاره كرد، در قسمت حل مسائل در فصول مربوط به دیود، كتاب مهندس تقی شفیعی و در بقیه فصول استفاده از كتاب‌های گری و سدرا توصیه می‌شود. تست‌های درس الكترونیك در سال‌های اخیر پایداری نسبی پیدا كرده و تاكید بیشتر بر روی مباحث تقویت کننده، فیدبک و تقویت کننده های تفاضلی می‌باشد. ولی قابلیت طرح تست جدید همه ساله انتظار می‌رود (البته طرح تست‌های تكراری نیز به همین اندازه انجام شده و امید آن می‌رود!) كتاب الكترونیك مدرسان شریف تألیف مهندس امیر كاشی (عضو هئیت علمی دانشگاه امیركبیر) خلاصه‌ای مفید از مباحث الكترونیك برای دستیابی به درصدی مناسب به دانشجو ارائه می‌كند. استفاده از كلاس‌های حضوری ایشان فرصتی است كه فقط در این موسسه امكان‌پذیر است.
منابع مهم درس سیستم‌های دیجیتال(مدار منطقی) در دانشگاه‌هاي مختلف كتاب‌هاي طراحي ديجيتال، تأليف موريس مانو، كتاب تحليل و طراحي مدارهاي منطقي ديجيتال تأليف ويكتور پرنلسون مي‌باشند. سيستم‌ها و مبناهاي عددي، انواع مدارهاي منطقي و ساده‌سازي توابع منطقي از جمله مباحث این درس مي‌باشد. كتاب‌هاي مرجع فوق هرچند كتاب‌هاي خوبي هستند ولي به دليل اينكه هر دوي آن‌ها ترجمه هستند لذا آموزش بعضي مطالب كمرنگ بيان شده است و در ضمن مسائل حل شده آن‌ها خيلي زياد نيستند. انتشارات مدرسان شريف براي اين درس نيز كتاب مدار منطقي را به داوطلبان مهندسی برق و کامپیوتر ارائه كرده است. در اين كتاب ضمن ارائه خلاصه درس، تست‌هاي تأليفي مؤلف در فصول مختلف گنجانده شده است؛ وجود تست‌هاي رشته مهندسي برق از سال 1374 تا 1395 به همراه پاسخ‌هاي تشريحي آن‌ها در كتاب به همراه تست‌هاي تكميلي در پايان هر فصل، باعث منحصر به فرد شدن اين كتاب در بين كتاب‌هاي ديگر بازار شده است.

تجزیه و تحلیل سیستم‌ها:
این درس نیز همانند دروس دیگر در سال 96 در هرگرایش دارای ضریب متفاوتی شد که در جدول ابتدایی این بخش به صورت کامل مشخص شده است. در سال 1396 از این درس 12 درس طرح شد که با کمی مطالعه می‌توان به درصد قابل توجهی در این درس دست یافت. كتاب «اپنهایم» از منابع مهم این درس می‌باشد ولی به دلیل پراكندگی در تدریس فصل‌های مختلف این درس از سوی مدرسین دانشگاه‌ها، هنوز دانشجویان نمی‌دانند كل كتاب را باید بخوانند یا نه!؟ عدم دسترسی به تست‌های متنوع در این درس، می‌تواند مهمترین مشكل جهت آمادگی برای این درس باشد. ولی با این حال چون شیب سوالات تغییرات چندانی ندارد، می‌توان این موضوع را نادیده گرفت. قابل ذكر است كتاب تجزیه و تحلیل سیستم‌ها با تألیف دكتر هومن سجادیان و دکتر سید مهدی حسینی توسط انتشارات مدرسان شریف به چاپ رسیده است و تاکنون چاپ های متعدد آن با ویراستاری جدید به بازار کتاب عرضه شده است.


ماشین‌های الکتریکی(1و2) و تحلیل سیستم‌های انرژی الکتریکی(1):
برای این مجموعه هم تا سال 95 از درس ماشین‌های الکتریکی و تحلیل سیستم‌های انرژی (بررسی سیتم‌های قدرت) به صورت مجزا در آزمون کارشناسی ارشد سوال مطرح میشد اما در سال 96 این دو درس در یک مجموعه با هم ادغام شده و از هر دوی آنها در مجموع 15 سوال مطرح شد که سهم درس ماشین‌های الکتریکی 10 سوال و سهم درس تحلیل سیستم‌های انرژی (بررسی سیستم‌های قدرت) 5 سوال بود. در سال‌های اخیر بخشی از سوالات درس ماشین‌های الکتریکی به صورت مفهومی طراحی می‌شود و كتاب‌های نسبتاً خوب و متنوعی در این زمینه وجود دارد كه هر كدام از آن‌ها می‌تواند جهت فصول خاص مورد استفاده قرار گیرد، مثلاً در مورد میدان‌های مغناطیسی كتاب سلمون، در مورد مفاهیم تبدیل انرژی كتاب پ ـ س ـ سن و چاپمن، و درباره ماشین‌های dc و ترانسفورماتور‌ها و موتور‌های القایی كتاب بیم‌بهارا می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند، كه كتاب اخیر، منبع نسبتاً كاملی نسبت به بقیه منابع می‌باشد و تنها ایراد آن می‌تواند ضعف در طرح مسائل جدید و همچنین عدم پرداختن به بعضی از مفاهیم مشكل باشد. كتاب ماشین‌های الكتریكی موسسه مدرسان شریف با تألیف دکتر آقا میرسلیم و مهندس پژمانفر كه از اساتید حاذق این درس می‌باشند، با حل تعداد زیادی مسئله، آموزش گام به گام مفاهیم و ارائه روش‌های تستی در حل بعضی مسائل كمك شایانی به یادگیری این درس می‌كند. به دست آوردن درصد حدود 50 در این درس با توجه به قبولی‌های رشته برق به راحتی امکان پذیر است. با مطالعه کامل کتـاب مدرسـان شریف و حل تست های کنکورهای کارشنـاسی ارشد و دکتری که همگی در کتاب مدرسان شریف قرار گرفته اند، می توان به درصدهای بالاتر هم دست یافت. به گونه ای که اکثر داوطلبانی که رتبه زیر 20 می آورند، در این درس به درصد 70 هم دست پیدا می کنند. درس تحلیل سیستم‌های انرژی الکتریکی1 (بررسی سیستم‌های قدرت)، از جمله درس‌هایی است كه سابقه حضور آن به عنوان موارد آزمون کارشناسی ارشد مهندسی برق از آزمون سال 84 می‌باشد؛ به همین دلیل تست‌های كمی از كنكور‌های آزمون های کارشناسی ارشد سال های قبل در دسترس می‌باشد. ماهیت این درس طوری است كه در قسمت طرح تست‌های محاسباتی برای كنكور محدودیت وجود دارد چون مسائل محاسباتی مهم این درس اكثراً راه‌حل‌های طولانی دارند و در غالب تست قابل طرح نیستند به همین دلیل داوطلبان باید سعی كنند در قسمت مفاهیم تسلط بهتری پیدا كرده و به روش‌های حل مسائل با محاسبات كمتر ،توجه بیشتری كنند. كتاب‌های استیونسون، گلاور، برگمن از جمله كتاب‌های مورد استفاده برای این درس می‌باشند. سؤالات این درس در آزمون ارشد اکثراً به صورت به دست آوردن رابطه می باشد و درصد کمی از سؤالات عددی می باشد. مطالعه مفهومی روابط و نحوه به دست آوردن آنها می تواند در استخراج روابط مدنظر طراح سؤالات کنکور کمک شایانی باشد. كتاب مدرسان شریف با تألیف دکتر احد کاظمی و مهندس آرمان اله یاری به صورت خلاصه تمام مطالب مورد نیاز را كاملاً پوشش داده و خواندن تمام كتاب با توجه به حجم كم آن پیشنهاد می‌شود. با نگاهی به كارنامه نفرات قبول شده كسب درصد حدود 60 در این درس دور از ذهن نیست.


الکترومغناطیس:
این درس با 12 سؤال به نظر اکثر دانشجویان رشته برق، یکی از سخت‌ترین دروس در آزمون کارشناسی ارشد می‌باشد. اما دانشجویان رشته مخابرات در این درس دارای تسلط بالائی هستند. قوی بودن درس ریاضی عمومی (2) و تسلط بر مباحث توابع برداری كمك شایانی در یادگیری مباحث این درس به دانشجویان می‌كند. كتاب‌های چنگ و هیت از منابع معروف این درس هستند كه كتاب هیت جهت مطالعه اولیه و شروع به یادگیری مباحث پایه‌ای باید مورد استفاده قرار گیرد و حل مسائل مختلف كتاب چنگ در وهله دوم پیشنهاد می‌شود. كتاب الكترومغناطیس مدرسان شریف تألیف دکتر نادر کمجانی عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت، مهندس عباس شفیعی و مهندس بهناز توکلی با حل كامل تمامی سوالات مربوط به رشته برق، فیزیك و هسته‌ای مجموعه‌ی نسبتاً كاملی از تست‌ها را جمع‌آوری كرده‌اند و به طرز كاملاً ماهرانه‌ای مسائل فرمول‌بندی شده‌اند و مشكل محاسبات پیچیده ریاضی تا حدی برای دانشجویان برطرف شده است. درسنامه مختصر و مفید این کتاب با توجه به نیازمندی های سؤالات آزمون کارشناسی ارشد برق، از ویژگی های ممتاز آن می باشد. درست است که این درس با توجه به پیش زمینه ای که دانشجویان از آن دارند توسط اکثر آنها کنار گذاشته می شود، اما از تعداد 12 سؤال طرح شده در کنکور حداقل تعداد 4 تا 5 سؤال را می توان با مطالعه کتاب مدرسان شریف پاسخ داد. بخصوص سؤالات مبحث مغناطیس راحت تر پاسخ داده می شوند. در کنار کتاب اصلی انتشارات مدرسان شریف برای این درس، به تازگی کتاب حل سوالات الکترومغناطیس بدون دخالت دست(روش رد گزینه‌ها) را به چاپ رسانده است که داوطلبان می‌توانند با استفاده از آن به تکمیل معلومات و بالا بردن سرعت پاسخگویی به سوالات این درس دست یابند؛ همچنين داوطلباني كه اين درس را براي كنكور كنار گذاشتند هم می‌توانند با به‌كارگيري تحليل‌ها و روش‌هاي ذكر شده در این كتاب به کسب درصد 30 در این درس امیدوار باشند که برای درس الکترومغناطیس درصد کمی نیست.

تعداد سوالات آزمون کارشناسی ارشد مهندسی برق

رشته مهندسی برق در مقطع کارشناسی ارشد در سال 96 نسبت به سال های قبل از نظر تعداد سوالات و همچنین از نظر نحوه برگزاری تغییرات عمده ای داشته است که به آن اشاره خواهد شد.

بر خلاف سال های گذشته که رشته مهندسی برق به صورت دو دفترچه ای برگزار می شد در سال 96 به صورت ارائه یک دفترچه برگزار گردید همچنین تعداد سوالات نیز تغییراتی داشت.

دروس دفترچه در تمامی گرایش ها مشترک (با ضرایب متفاوت)

زبان عمومی و تخصصی مجموعاً 30 سوال

ریاضیات (معادلات دیفرانسیل، ریاضیات مهندسی، آمار و احتمالات) مجموعا 15 سوال

مدارهای الکتریکی 1 و 2 : 15 سوال

سیستمهای کنترل خطی: 12 سوال

الکترونیک 1 و 2 و سیستم های دیجیتال (1): 15 سؤال

سیگنال ها و سیستم ها: 12 سوال

ماشین های الکتریکی (1 و 2) و تحلیل سیستم های انرژی الکتریکی: 15 سؤال

الکترومغناطیس: 12 سوال

مقدمه ای بر مهندسی پزشکی: 12 سوال

دفترچه شامل 138 سؤال و مدت زمان پاسخگویی برای آن 270 دقیقه در نظر گرفته شده است.




با توجه به مواد امتحانی (دروس) ارائه شده در دفترچه کارشناسی ارشد سال 1394 منابع زیر جهت مطالعه برای داوطلبان شرکت کننده در آزمون کارشناسی ارشد معرفی و پیشنهاد می گردند:

منابع درس زبان عمومی و تخصصی

-کتاب مدرسان شریف
-English for the students of power, Electronics control & communications (منوچهر حقانی)

منابع درس ریاضیات (معادلات دیفرانسیل، ریاضیات مهندسی، آمار و احتمالات)

-کتاب معادلات دیفرانسیل مدرسان شریف
-معادلات دیفرانسیل بویس
-کتاب ریاضی مهندسی مدرسان شریف
-ریاضیات مهندسی پیشرفته، اروین کرویت سیک، ترجمه عالم زاده
-متغیرهاي مختلط، تألیف چرچیل
-کتاب آمار و احتمالات مهندسی مدرسان شریف
-آمار ریاضی تألیف والپول
-مبانی احتمال تألیف شلدون راس
-نظریه احتمال و کاربرد آن، دکتر اخوان نیاکی

منابع درس مدارهای الکتریکی

-کتاب مدرسان شریف
-نظریه اساسی مدارها و شبکه ها، تألیف چارلز دسور، ارنست کوه، ترجمه و تکمیل: دکتر پرویز جبه دار مارالانی انتشارات دانشگاه تهران
-کتاب مدارهاي الکتریکی دکتر هدتنی
-رهیافت حل مسأله در مدارهاي الکتریکی تألیف محمود دیانی

منابع درس سیستم های کنترل خطی

-کتاب مدرسان شریف
-مهندسی کنترل، تألیف بنجامین کو ترجمه علی کافی، انتشارات دانشگاه صنعتی شریف
-کنترل خطی، اوگاتا، ترجمه دکتر جبه دار و دکتر خاکی صدیق

منابع درس تجزیه و تحلیل سیستم ها

-کتاب مدرسان شریف
-سری شومز (DSP)
-سیگنالها و سیستم ها، تألیف اپنهام، ایلن ویلنگی، ترجمه مهندس مجید ملکان و مهندس محمود دیانی

منابع درس تحلیل سیستم های انرژی الکتریکی 1:

-کتاب مدرسان شریف
-بررسی سیستم هاي قدرت، تألیف هادي سعادت
-بررسی سیستم هاي قدرت، تألیف نگرس، ترجمه دکتر مهرداد عابدي، انتشارات امیر کبیر
-بررسی سیستم های قدرت، تالیف احد کاظمی
-بررسی سیستم هاي قدرت، تألیف گلاور
-بررسی سیستم هاي قدرت، تألیف استیونسون

منابع درس الکترونیک و دیجیتال:

-کتاب مدرسان شریف
-طراحی و تحلیل مدارهاي منطقی دیجیتال تألیف نلسون
-اصول طراحی دیجیتال تألیف واکرلی

منابع درس الکترونیک

-کتاب مدرسان شریف
-تحلیل و طراحی مدارهاي الکترونیک ( مهندس تقی شفیعی ) ج 1و 2
-مبانی الکترونیک، تألیف دکتر میر عشقی، ج 1
-مدارهاي میکروالکترونیک، تألیف عادل صدرا، کنت اسمیت، ترجمه حمید ملکان و هاله اسدي

منابع درس ماشین های الکتریکی

-کتاب مدرسان شریف
-ماشین الکتریکی تألیف بیم باهارا، ترجمه دکتر میر سلیم
-ماشین الکتریکی ( تحلیل- بهره برداري- کنترل ) تألیف دکتر سن، ترجمه دکتر عابدي و مهندس نبوي
-ماشینهاي الکتریکی، تألیف سلمون، ترجمه دکتر لسانی
-ماشین الکتریکی با کاربردهایی از الکترونیک قدرت، تألیف دکتر ال هاواري ترجمه دکتر عبادي
-مبانی ماشین الکتریکی، تألیف چاپمن، ترجمه دکتر جواد فیض

منابع درس الکترومغناطیس

-کتاب مدرسان شریف
-الکترومغناطیس میدان و موج، چنگ، ترجمه دکتر پرویزجبه دار مارالانی (Electromagnetic, wave and field bycheneg))
-الکترودینامیک گریفیث


امسال نیز همانند سال های گذشته بیشترین رتبه های یک آزمون کارشناسی ارشد سال 96 رشته مهندسی برق از داوطلبان مدرسان شریف بوده است. در جدول زیر می توانید اسامی برخی از رتبه های برتر را مشاهده کنید. توجه داشته باشید که اسامی سایر رتبه ها به مرور به جدول زیر اضافه خواهد شد.
کد 1251 مهندسی برق
نام و نام خانوادگی رتبه در گرایش شهر
عادل حیدری آخیجهانی 1 سیستم قدرت، 2 الکترونیک قدرت و ماشین های الکتریکی، 4 مکاترونیک و 7 گرایشهای مخابرات میدان و نوری و کنترل تبریز
محمد شهبازی 1 گرایشهای الکترونیک و مخابرات میدان و مخابرات سیستم، 2 مهندسی پزشکی، 3 کنترل، 4 الکترونیک قدرت و ماشین های الکتریکی، 5 مکاترونیک تهران
شهرزاد خرسند رتبه 1 گرایشهای کنترل و مهندسی پزشکی، 3 مکاترونیک، 4 مخابرات سیستم، 5 الکترونیک قدرت ، 8 مخابرات میدان تهران
حسام عمده غیاثی 2 الکترونیک، 4 گرایشهای مخابرات میدان و مهندسی پزشکی، 5 مخابرات سیستم، 9 مهندسی مکاترونیک تهران
آرمین پیراسته زاد 2 کنترل، 3 مهندسی پزشکی تهران
سید امیر رضا کاظمی 2 گرایشهای مخابرات سیستم و میدان تهران
احسان برکم 3 الکترونیک قدرت و ماشین های الکتریکی، 6 سیستم قدرت، 10 کنترل تهران
فرزاد نصیرپور 3 سیستم قدرت، 6 الکترونیک قدرت و ماشینهای الکتریکی، 7 مکاترونیک زاهدان
مهدی بلبل امیری 3 مخابرات سیستم و مخابرات میدان، 4 الکترونیک تهران
علی عابدینی 4 سیستم قدرت، 10 مخابرات میدان تهران
محمد قائدی بارده 5 الکترونیک تهران

امسال نیز همانند سال های گذشته بیشترین رتبه های یک، تک و دو رقمی آزمون کارشناسی ارشد سال 95 رشته مهندسی برق از داوطلبان مدرسان شریف بوده است. در جدول زیر می توانید اسامی برخی از رتبه های برتر را مشاهده کنید. توجه داشته باشید که اسامی سایر رتبه ها به مرور به جدول زیر اضافه خواهد شد.
کد 1251 مهندسی برق
نام و نام خانوادگی رتبه در گرایش شهر
سهند کریمی ارپناهی رتبه 1 گرایش قدرت و رتبه 4 مکاترونیک تهران
خانم آبادی خوشه مهر رتبه 1 گرایش های الکترونیک و مخابرات تهران
محمد بکائی رتبه 2 گرایش های الکترونیک و مخابرات، رتبه 4 کنترل و مهندسی پزشکی بیوالکتریک و رتبه 5 مکاترونیک تهران
امیرعلی داوودی مقدم رتبه 2 گرایش قدرت تهران
امیرحسین عرفانی نیک رتبه 3 گرایش قدرت تهران
سعید قدسی رتبه 3 گرایش مخابرات، 4 الکترونیک، 6 مهندسی پزشکی بیوالکتریک و 7 کنترل تهران
سید حسین میرنژاد رتبه 4 گرایش قدرت مشهد
سیامک کریمی رتبه 5 گرایش قدرت تهران
حسین حسین یار رتبه 6 گرایش قدرت و 9 مکاترونیک شیراز
محمدرضا رضوانی رتبه 6 گرایش کنترل، 7 مهندسی پزشکی بیوالکتریک و 9 الکترونیک تهران
مرتضی رجبعلیان رتبه 7 گرایش الکترونیک، رتبه 9 مخابرات و مهندسی پزشکی بیوالکتریک تهران
سالار شاه دوست رتبه 7 گرایش قدرت تهران
علی غلامی رتبه 7 گرایش مخابرات و 10 الکترونیک تهران
حسام فرزانه رتبه 7 گرایش مکاترونیک و 9 کنترل تهران
شهاب جهانبازی رتبه 8 گرایش های الکترونیک و مخابرات شهرکرد
سجاد زارع رتبه 8 گرایش قدرت تهران
محمد شهبازی رتبه 8 گرایش های کنترل، مهندسی پزشکی بیوالکتریک و مکاترونیک تهران
آرشام اسماعیلی رتبه 9 گرایش قدرت تهران
حنظله اکبری نودهی رتبه 10 گرایش مخابرات تهران
علیرضا برمکی رتبه 11 قدرت تهران
میلاد عباسی رتبه 11 مکاترونیک، رتبه 18 قدرت، رتبه 21 کنترل و رتبه 96 بیوالکتریک تهران
ماهان درویش پور رتبه 12 قدرت و رتبه 32 مکاترونیک لاهیجان
آرمان ملاخانی رتبه 12 کنترل، رتبه 13 گرایش های الکترونیک - مخابرات و مهندسی پزشکی بیوالکتریک و رتبه 21 مکاترونیک تهران
مهران گلوایی رتبه 12 مخابرات، رتبه 14 الکترونیک و مهندسی پزشکی بیوالکتریک، رتبه 17 کنترل و رتبه 60 مکاترونیک تهران
حمیدرضا هاشمی رتبه 16 قدرت سمنان
محمد رضایی رتبه 16 مخابرات، رتبه 19 الکترونیک، رتبه 28 مهندسی پزشکی و رتبه 45 کنترل تهران
الهام احسانی مقدم رتبه 17 الکترونیک، رتبه 19 مخابرات و رتبه 20 مهندسی پزشکی بیوالکتریک و رتبه 22 کنترل و رتبه 29 مکاترونیک تهران
امیررضا آزموده رتبه 19 مهندسی پزشکی، رتبه 20 الکترونیک، مخابرات و کنترل و رتبه 56 مکاترونیک تهران
کاوه پوراسماعیل رتبه 20 قدرت و رتبه 59 مهندسی مکاترونیک تبریز
سید سعید رضوی کیا رتبه 21 مخابرات، رتبه 22 الکترونیک، رتبه 26 مهندسی پزشکی، رتبه 36 کنترل و رتبه 43 مکاترونیک تهران
سید علی جلالی فر رتبه 21 مخابرات، رتبه 36 الکترونیک، رتبه 40 مهندسی پزشکی و رتبه 53 کنترل تهران
آئین رضایی رتبه 22 الکترونیک و مخابرات، رتبه 25 مهندسی پزشکی، رتبه 29 کنترل و رتبه 32 مکاترونیک تهران
منصور زایر رتبه 22 قدرت اصفهان
بهروز طهماسبی رتبه 22 مهندسی پزشکی، رتبه 24 الکترونیک و مخابرات، رتبه 26 کنترل و رتبه 84 مکاترونیک کرج
رضا ماهرو بختیاری رتبه 24 قدرت و رتبه 66 مکاترونیک تهران
محمد امین جلالی رتبه 25 قدرت و رتبه 52 مکاترونیک تهران
مجتبی رعیتی دماوندی رتبه 25 کنترل تهران
امیر میرزاپور رتبه 26 قدرت تهران
علی پورمحمدقلی وفا رتبه 27 مهندسی پزشکی، رتبه 28 کنترل، رتبه 32 الکترونیک، رتبه 37 مخابرات و رتبه 38 مکاترونیک تبریز
سارا حمزه لویی رتبه 28 مخابرات، رتبه 30 الکترونیک، رتبه 33 مهندسی پزشکی، رتبه 42 کنترل و رتبه 43 مکاترونیک تهران
سید محمد مرتضوی رتبه 32 مخابرات، رتبه 34 الکترونیک، رتبه 39 مهندسی پزشکی و رتبه 46 کنترل تهران
مرتضی امیری رتبه 34 قدرت اصفهان
آرمین چویانی رتبه 34 مکاترونیک، رتبه 37 کنترل و مهندسی پزشکی، رتبه 39 الکترونیک و رتبه 49 مخابرات تبریز
رضا صبح خیز جویباری رتبه 35 قدرت و رتبه 81 مکاترونیک بابل
سینا قره باغی رتبه 36 قدرت ارومیه
محمد سینا آینه رتبه 36 مهندسی پزشکی، رتبه 37 الکترونیک، رتبه 38 کنترل و رتبه 42 مخابرات تهران
حسن رهنما رتبه 38 مخابرات، رتبه 48 الکترونیک، رتبه 57 مهندسی پزشکی، رتبه 76 کنترل و رتبه 82 مکاترونیک تهران
مهران ایمانی رتبه 39 قدرت و رتبه 70 مکاترونیک تهران
سارا عادلی رتبه 40 کنترل، رتبه 62 مکاترونیک، رتبه 73 مهندسی پزشکی، رتبه 74 الکترونیک و رتبه 80 مخابرات تهران
جواد پارسا رتبه 41 مخابرات، رتبه 50 الکترونیک، رتبه 53 مهندسی پزشکی، رتبه 61 کنترل و رتبه 98 مکاترونیک شهرکرد
امیررضا نیکزاد رتبه 43 قدرت تهران
غلامرضا محمدی ارمندی رتبه 44 قدرت اصفهان
مهدی بشیری باویل رتبه 47 کنترل، رتبه 48 مهندسی پزشکی، رتبه 52 الکترونیک، رتبه 57 مخابرات و رتبه 86 مکاترونیک تبریز
علیرضا عرب رتبه 48 قدرت تهران
اسحاق عارف نژاد رتبه 49 کنترل یاسوج
احسان علی اکبری رتبه 51 قدرت تهران
سید جعفر ساداتی رتبه 51 کنترل بابل
سهیل ابراهیمیان رتبه 53 قدرت تهران
علیرضا تقی زاده نصیری رتبه 54 الکترونیک، رتبه 63 مخابرات، رتبه 71 مهندسی پزشکی و رتبه 82 کنترل تبریز
مهدی شهبازی رتبه 54 کنترل و مهندسی پزشکی، رتبه 59 الکترونیک و رتبه 67 مخابرات کاشان
آروین تشکری رتبه 54 مخابرات تهران
سهیل رهنماییان رتبه 55 قدرت تهران
حسن میرزایی رتبه 55 کنترل، مهندسی پزشکی و مکاترونیک و رتبه 72 الکترونیک تهران
مهریار عباسی رتبه 56 مهندسی پزشکی، 60 کنترل، 66 الکترونیک، 69 مخابرات و رتبه 92 مکاترونیک تهران
علی پاسبان رتبه 57 قدرت تبریز
محمد ایزانلو رتبه 57 مکاترونیک و رتبه 96 کنترل تبریز
مجتبی بهرامی رتبه 58 الکترونیک تهران
علیرضا محمدی دوست رتبه 60 الکترونیک تهران
جعفر قاسمی رتبه 60 قدرت تبریز
پیمان رستمی رتبه 60 مخابرات و رتبه 70 الکترونیک
سجاد اسماعیل زاده رتبه 62 الکترونیک تبریز
مهسا مقبولی رتبه 65 مخابرات، رتبه 68 مهندسی پزشکی، رتبه 78 الکترونیک و رتبه 80 کنترل تهران
شایان جلیل پور رتبه 65 مهندسی پزشکی، رتبه 66 کنترل، رتبه 67 الکترونیک و رتبه 79 مخابرات رشت
حمیدرضا طاهری رتبه 66 قدرت شیراز
سید جلال حیدری رتبه 67 قدرت رشت
امید توری رتبه 69 قدرت تبریز
سمیه حسینی پور رتبه 70 مهندسی پزشکی، رتبه 71 کنترل و رتبه 77 الکترونیک و رتبه 85 مخابرات قوچان
فرگل نعمت خواه رتبه 72 قدرت تهران
مهدیه ده جوریان رتبه 72 مکاترونیک تبریز
فرشید کرمی سرینی رتبه 72 برنامه ریزی مدیریت سیستم انرژی کرمانشاه
ابراهیم نوری رتبه 75 الکترونیک، رتبه 77 مهندسی پزشکی، رتبه 87 کنترل و مخابرات تهران
وحید حکیمیان رتبه 75 قدرت تهران
محمد کرمی رتبه 75 مکاترونیک تهران
پویان پهلوان رتبه 75 مهندسی پزشکی، رتبه 79 کنترل، رتبه 83 الکترونیک و رتبه 96 مخابرات کرج
علیرضا غفاری رتبه 78 الکترونیک تهران
عارف غنی زاده رتبه 79 مهندسی پزشکی، 84 کنترل، 89 الکترونیک و 98 مخابرات تهران
حسین بهاریان رتبه 81 مخابرات و 85 الکترونیک شیراز
میلاد محمدرضایی رتبه 82 قدرت اصفهان
محمد حمیدیه رتبه 83 قدرت تبریز
میلاد اصلانیان رتبه 86 قدرت اصفهان
امیرعلی ولی نژاد رتبه 88 الکترونیک تهران
میلاد رضایی احمد بیگلو رتبه 88 مخابرات، 94 مهندسی پزشکی، 96 الکترونیک تبریز
سینا صدریان رتبه 89 قدرت تهران
فهیمه فاضل رتبه 89 مخابرات تهران
حامد گنجه لو رتبه 91 قدرت تبریز
سینا مرادی رتبه 91 مخابرات تهران
ناهید نیک پارسا رتبه 92 مخابرات و رتبه 97 مهندسی پزشکی تهران
سید حسین بهشتی رتبه 93 الکترونیک تبریز
محمدعلی حاجی احمدی رتبه 93 قدرت تهران
رامین نیکزاد رتبه 94 قدرت شاهین شهر
پویان پهلوان رتبه 96 مخابرات کرج
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق
کارنامه رتبه های برتر رشته مهندسی برق